21 Ekim 2012 Pazar

Kurbanlık alırken dikkat!


Kurbanlık alırken dikkat!

Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz, kurbanlık hayvanın ehil kişiler tarafından kontrol edilmesi gerektiğini söyledi

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz, kurbanlık alırken vatandaşları dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda uyardı. Cengiz, hayvanın kurban vasfı var mı yok mu kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Hayvanların yaşı dolup dolmadığına bakılması gerektiğinin altını çizen Cengiz, “Bu durumlara kesinlikle bakılmalı. Büyükbaş hayvanların en az 2 yaşının dolduktan sonra kurban edilmesi gerekir. Küçükbaş hayvanların ise en az annesinin boyunda olması lazım. Hayvanın hasta olup, olmadığına bakılması gerektiği gibi de kurban edilecek hayvan bilirkişiler ile beraber alınmalıdır” dedi.
Dişi hayvanların hamile olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çeken Cengiz, kurbanlık için hayvanların dişlerinin tam olup olmadığını da bakılması gerektiğini aktararak, “Hayvanların kulağında küpesi olan mallar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne kayıtlıdır. Kurban satıcıların “Bu kurban olur, buna ben baktım, iyi baktım, samanını yemini bol verdim” tabirlerine de aldanmayın. Belki gerçekten iyi bakmıştır bu ayrı bir konu ama ehil kişiler hayvan kurban olur mu olmaz mı kesinlikle bakılması gerekir” diye konuştu.

HAYVANA EZİYET ETMEYİN 

Kurbanın hijyenik ortamlarda kesilmesi gerektiğinin şart olduğunu dile getiren Cengiz, kasapların bayramda hazır olacağına işaret ederek, “Kurban Bayram’ında kasaplarda hizmette. Ehil olmayan yani eli yatkın olmayan kimseler, kurban kesmesin. Buda hayvana eziyet anlamına gelir. O yüzden kasaplarımız bu konuda vatandaşlarımıza yardımcı olacaktır. Sokak aralarında kurban edileceğine belediyenin izin verdiği yerlerde kurban kesilmesi daha uygun olur. Et fiyatlarında ise bir değişiklik te şuan söz konusu değil. Aynı seyirde devam ediyor” açıklamasında bulundu.

“TAMİRCİ ET ÇEKİYOR”

Bayramda sokak aralarında et çekiminin fazla olduğunu söyleyen Cengiz, şunları kaydetti. Cengiz, “Kesinlikle bundan vatandaşlarımızuzak dursun. Bu tamamen sağlıksız koşullarda yapılan bir et çekimidir. Bakkalı, manavı, bisiklet tamircisi bile et çekiyor. Biz bunun önüne bir türlü geçemedik. Vatandaşlar odaya gelip biz sokak arasında et çektirdik. Etin tadı değişti, bu niye böyle oldu gibi şikâyetler aldık. Bunun cevabını ise defalarca açıkladık. 1 yıldır bodrumda küfün, örümcek ağlarının, yağın, pisin arasında bekleyen et çekme makinesi, bayramda tekrar kullanılmaya başlıyor. Vatandaşlarımız kesinlikle kasaplarda etini çektirsin” ifadelerini kullandı.

Samet AKTAŞ/Hakimiyet.com




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder